duminică, 12 decembrie 2010

Ajutorul de şomaj – slăbit ca porcul de Crăciun?

Zilele astea ne-a bombardat ProFM-ul cu o modificare legislativă care intră în vigoare în anul de graţie 2011, când sperăm să nu se mai adâncească prezenta criză economică. De scăpat de ea era vorba pe la începutul lui 2010 şi vedem cu toţii cât de bine stăm.

Ce spune această modificare: nu se mai acordă indemnizaţie pentru şomerii care refuză un loc de muncă oriunde în România sau care nu participă la cursuri de re/calificare.

Oare ce anume înseamnă acest oriunde? Ştim că aproape peste tot valoarea chiriilor depăşeşte venitul minim brut pe economie. Cum şi-ar putea permite un necalificat de la sapă sau un manipulant de cutii (nu vorbesc de mobilă; e cu totul altă treabă) să se mute din Suceava în Timişoara, de exemplu?

Mobilitatea forţei de muncă este foarte scăzută în România, excepţie făcând posturile “cheie”, pentru care oferta “vânătorilor de capete” trebuie să fie semnificativă.

Şi cum stă partea cu refuzul? Angajatorii preferă să angajeze localnici – forţă de muncă ieftină şi stabilă. Nu şi-ar bate capul să includă în procesul de recrutare toată România pentru funcţii “de jos” (pardon, de execuţie).

În primul rând, ca să te angajezi trebuie să aplici pentru un post prin CV sau prin solicitare verbală. Din câte ştiu eu, nu vine nimeni la uşa şomerului să-l roage să vină la lucru. Mai ales acum, pe timp de criză, când locurile disponibile sunt din ce în ce mai puţine şi numărul şomerilor din ce în ce mai mare. Ca să evite refuzul nu aplică, nu?

În al doilea rând, după ce te-ai înscris în procesul de selecţie, nu ai nici o garanţie că vei obţine postul. Să presupunem că ai avea o oarecare obligativitate să depui CV-ul pentru posturi gestionate de AJOFM. Nimic nu te împiedică să depui un CV “mizerabil” sau să prezinţi o imagine cât mai proastă la un eventual interviu dacă într-adevăr vrei să nu ţi se ofere un post. Şi în această variantă se poate evita refuzul.

Aşa că nu înţeleg formularea ştirii în vogă. Poate mă lămureşte cineva cu un extras din lege sau din normele de aplicare...

În privinţa condiţionării acordării ajutorului de şomaj pe baza participării la cursuri de re/calificare e clar că se vrea combaterea muncii “la negru”. E greu de crezut că ar lucra cineva cu un program atât de flexibil încât să poată participa la toate aceste cursuri.

Niciun comentariu:

Primăvara

  De sub pătura de nea a ieșit un ghiocel , Iar o mic ă viorea s-a întins încet spre el. Mii de rândunele peste dealuri vin Și râul de...