marți, 11 ianuarie 2011

Mâncarea – elixirul vieţii sau otravă?

Mâncăm pentru a trăi sau trăim ca să mâncăm? Chiar dacă nu suntem cu toţii gurmanzi, putem cădea de acord că ceea ce îngurgităm zilnic are o importanţă deosebită. Orice turnăm pe gât (cu sau fără pâlnie) ne afectează sănătatea.

Micul terorist are parte de tratament special. Din dieta lui sunt excluse condimentele, conservanţii, alimentele cu potenţial alergenic şi orice substanţe nenaturale putem identifica. Multe persoane mi-au spus că nu-şi cresc copiii “după carte”. Ele merg pe principiul că nici părinţii noştri nu ne-au crescut după cărţi şi uite că suntem bine sănătoşi. Chiar aşa să fie? Să refuzăm din start consultarea unei opinii de specialitate pentru că ne numărăm printre cazurile fericite, care nu s-au confruntat cu probleme de sănătate?

Câţi dintre români apelează la serviciile unui nutriţionist? Sau măcar se interesează în ce proporţii ar trebui consumate grupele de alimente? Ori mănâncă numai ce le face plăcere, ori ceea ce le permit buzunarele.

Oricum, dacă ne luăm după bancul cu raiul, ce să ne mai chinuim cu alimentaţia sănătoasă? O viaţă avem. Măcar să simţim că trăim.

Tocmai de aceea. Pentru că e una singură. Din acest motiv cred că ar trebui să avem grijă să n-o scurtăm. Dacă nu consumăm droguri, alcool, cafea, tutun, femei... (să zicem că şi femeile ar crea o oarecare dependenţă), asta nu înseamnă că putem băga în noi junk food până ne pârâie fălcile. S-ar putea să ne trezim la un moment dat că, într-adevăr, a trosnit ceva. E suficient să ne uităm la ştiri de sărbători ca să vedem cât de mulţi abuzează de alimente în mod cantitativ. Calitativ, nu se vede cu ochiul liber, dar pe termen lung ne putem confrunta cu o gamă largă de probleme. De exemplu: obezitate, diabet, boli cardio-vasculare şi multe altele.

E greu să mâncăm sănătos. E scump. Unii nu-şi permit efortul de timp, alţii pe cel financiar. Am ajuns o naţie de şoareci de supermarket. Am uitat că agricultura e o activitate cu care trebuie să ne mândrim. Trăiască importul de conserve din China sau de cereale din Polonia!

Voi când aţi cumpărat ceva natural ultima dată?

2 comentarii:

Diana spunea...

Eu sunt o fană a fructelor şi îmi cumpăr constant. Fructele se presupune că sunt sănătoase, dar mă întreb dacă oare mai e aşa? Având în vedere faptul că, în general, sunt crescute cu nu ştiu ce substanţe. Nu prea mai ştii acum dacă ce cumperi e natural sau nu.

Fr0z3nasic3 spunea...

Fructele din piaţă, de la producători s-ar putea să fie naturale. Nu avem nici o garanţie. Fructele din supermarket probabil că sunt tratate cu diverse fungicide, insecticide şi nu mai ştiu ce alte pesticide. Cam toate sunt din import şi trebuie să le facă ceva să nu se strice pe drum. Nu riscăm decât probleme hormonale, sterilitate, cancer. Oare câte tone de fructe trebuie să consumăm ca să ne îmbolnăvim? Nu toate deodată. :)

Primăvara

  De sub pătura de nea a ieșit un ghiocel , Iar o mic ă viorea s-a întins încet spre el. Mii de rândunele peste dealuri vin Și râul de...